E L E K T R A E N E R J I

Yükleniyor

Ticarethane Fiyat Tarifeleri

İKİLİ ANLAŞMALARDA KULLANILAN ANLAŞMA FİYAT SEÇENEKLERİMİZ

Aboneler ikili anlaşmalar üzerinden tedarik firmaları ile aşağıdakilerle sınırlı olmamak üzere farklı yöntemlerle anlaşma yapabilirler.

  1. Sabit fiyatlı anlaşma
  2. Maliyet bazlı anlaşma
  3. Tarifeden indirimli anlaşma

Her anlaşma türünün kendi içinde artı ve eksi yönleri riskleri vardır.

Sabit Fiyatlı Anlaşma

  1. Piyasa fiyatları artsa ya da azalsa bile abonenin birim fiyatı aynı seviyede kalır. Gelecek aylar ve yıllardaki zamlardan etkilenme durumu söz konusu olmaz ancak fiyatlarda düşüş olursa o durumda pahalı fiyattan elektrik tedarik edilmiş olur.
  2. Abone 1 veya 2 yıllık bütçesindeki elektrik maliyetini daha kolay tahmin edebilir.
  3. Daha tutarlı ve tahmin edilebilir faturalar gelir.
  4. Bu tarz anlaşlarda bazen kısmi sabitleme ile tedarik şirketinin öngöremediği bazı maliyet endeksleri hariç sabitleme fiyat seçenekleri de yer almaktadır.

Maliyet Bazlı Anlaşma

  1. Piyasa fiyatları düşerse abonenin maliyeti düşer, artarsa abonenin maliyeti artar. Tamamen piyasa dinamikleri kapsamında her ay farklı fiyattan elektrik tedarik edilir. Bazen çok düşük maliyetlerden elektrik kullandığı saatler olabilirken daha pahalı saatlerde de kullanım söz konusu olacaktır. Bu anlaşmada saatlik tüketimler profil maliyet açısından önemlidir. Yüksek tasarruf edilen dönemler olacağı gibi alehe durumlarda oluşabilir.
  2. Düşük fiyatlı gün ve saatlerde tüketimi fazla olursa faturalar düşer. Hesaplamalar için her saatin tüketimi ve her saatin birim fiyatı tek tek kullanılarak saatlik hesaplanır.
  3. Her ay farklı fiyatlardan faturalar gelir bazı aylar düşük gelirken bazı aylarda yüksek gelebilir.

Tarifeden İndirimli Anlaşma

  1. Tarife değişimlerine ve kamunun elektrik tarifelerini sübvanse edip etmemesine göre lehe yada alehe durumlar oluşabilir. Kamu abonenin kullandığı tarife grubuna dair ekstra bir indirim yaparsa orada avantajlı yada tam tersi diğer abone gruplarını avantajlı tutarsa dezavantajlı durumda olunur.
  2. Tarifeler maliyetlerin altında kalırsa maliyet bazlı anlaşmaya göre avantajlı olunabilir ancak tarifeler maliyetlerin üzerinde kalırsa ki uzun vadede bu durum gerçekleşir maliyet bazlı anlaşmaya göre zararlı dezavantajlı bir durum oluşabilir.

Tüm anlaşma türlerinde diğer piyasa bedellerinin ve maliyeti oluşturan diğer endekslerin anlaşmada nasıl yansıtılacağı hususu fiyatlamada önemlidir.